Utbildning inom sjukvården ställer höga krav på både säkerhet och tillgänglighet. Många procedurer är komplexa, resursintensiva och ibland så sällsynta att personalen saknar möjligheten att öva på dem i verkliga miljöer.
Region Västmanland valde att undersöka VR som ett komplement till sitt Kliniska Träningscentrum. Genom att skapa ett övningsscenario gällande proceduren trepanation för operationssjuksköterskor skulle de med hjälp av VR kunna erbjuda en lösning som är både flexibel och högkvalitativ, samtidigt som de hanterar utmaningen med begränsade resurser och tillgänglighet.
VR möjliggör simulering av riskfyllda moment och sällan förekommande situationer utan att utsätta patienten för fara. Tekniken ger också möjlighet till distribuerad och asynkron övning, vilket frigör tid och minskar behovet av resor.
Projektet inleddes med en gedigen förstudie utförd av studenter vid Mälardalens universitet. Studenterna samt elever vid Hitachigymnasiet fick också i uppdrag att skapa en första prototyp av lösningen. Med deras arbete som grund definierades en detaljerad kravspecifikation för vidareutveckling som blev ett värdefullt underlag för byBrick i arbetet med att skapa VR-utbildningen.
Det nya utbildningsverktyget utvecklades i Unity3D av byBricks XR-team. Utvecklingsprocessen drevs iterativt med ett agilt arbetssätt och hög närvaro av slutanvändare från Region Västmanland. Möjligheten att få jobba direkt med målgruppen för utbildningen, kunna testa hypoteser och få insikter från verkligheten var avgörande för ett framgångsrikt projekt.
Två träningslägen. Utbildningen erbjuder två huvudsakliga lägen som täcker viktiga delar av operationssjuksköterskans arbete: Uppdukning av instrument och Instrumentering under operation. Du kan välja om du önskar ha det i ett instruerat läge eller självständigt läge.
En viktig del av projektet var att skapa en miljö som känns så realistisk som möjligt för användaren. Med CAD-filer från instrument och detaljer från en operationssal i Västerås Sjukhus utvecklades en virtuell operationssal. Med autentiska kirurgiska instrument skapas en upplevelse som ligger nära verkligheten, och en viktig del i en stressfylld situation är att snabbt kunna identifiera det som efterfrågas under operationen. Med erfarenhet och mängdträning från VR-lösningen kan operationssjuksköterskorna känna sig tryggare och jobba snabbare vilket ger en bättre arbetsmiljö och patientsäkerhet.
En autentisk vy av operationssalen i VR, med kirurgiska instrument, kirurgen och patienten.
Operationssjuksköterskan lär sig vad instrumenten heter och används till, samt hur instrumenten ska placeras på uppdukningsbordet inför operationen. Utbildningen kan genomföras med guidning eller utan stöd, vilket ökar svårighetsgraden.
Trots att projektet är en pilot så har det redan visat flera tydliga fördelar:
Med VR-utbildningen kan operationssjuksköterskor träna när och var som helst, vilket eliminerar behovet av att resa till Kliniskt Träningscentrum.
Eftersom VR-utbildningen inte kräver fysisk utrustning frigörs värdefulla resurser, både i form av tid och pengar. Detta är särskilt viktigt för hantering av dyr och kritisk utrustning som trepanationsborren.
Feedback från testanvändare visar att VR-simuleringen inte bara är pedagogisk utan också ger en realistisk känsla av att befinna sig i en operationssal. Det ökar användarnas förtroende och säkerhet i verkliga situationer.
I det här läget tränar operationssjuksköterskan på att hantera och räcka rätt instrument till kirurgen. Det går att genomföra i både svårt och lättare läge.
Region Västmanland ser VR-utbildningen som en första byggsten i ett större bibliotek av digitala träningsverktyg. Visionen är att skapa en plattform där sjukvårdspersonal kan träna på olika operationer och procedurer, särskilt de som är ovanliga eller komplexa.
En framtid där VR är ett självklart komplement till sjukvårdsutbildning kan bidra till att utöka kompetensen hos vårdpersonal i hela Sverige, öka patientsäkerheten och säkerställa att avancerad vård är tillgänglig även i kritiska situationer.
Ange dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss!