En samverkansgrupp inom innovation och utbildning hos Region Västmanland arbetade med projektägare/idébärare från Hälso- och Sjukvården med att undersöka VR som ett komplement till klinisk erfarenhet förvärvad genom verksamhetsförlagd träning. byBrick fick sedan genom upphandling möjligheten att leverera en prototyp av en VR- utbildning.
Genom att skapa ett övningsscenario för operationssjuksköterskor och proceduren trepanation (utrymning av intrakraniell blödning genom att hål borras i skallbenet), skulle VR-tekniken kunna erbjuda en lösning som är både flexibel och högkvalitativ, och samtidigt hantera utmaningen med begränsade resurser och tillgänglighet.
VR möjliggör simulering av riskfyllda moment och sällan förekommande situationer utan att utsätta patienten för fara. Tekniken ger också möjlighet till distribuerad och asynkron övning, vilket frigör tid och minskar behovet av resor.
Projektet inleddes med en förstudie utförd av studenter vid Mälardalens Universitet, i samverkan med Regionen. Studenterna samt elever vid Hitachigymnasiet fick också i uppdrag att skapa en första prototyp av lösningen. Med deras arbete som grund definierades en detaljerad kravspecifikation för vidareutveckling som blev ett värdefullt underlag för byBrick i arbetet med att skapa VR-utbildningen.
Utbildningen erbjuder två huvudsakliga lägen som täcker grundläggande delar av operationssjuksköterskans arbete: Uppdukning av instrument och Instrumentering under operation.
En viktig del av projektet var att skapa en miljö som känns så realistisk som möjligt för användaren. Med CAD-filer från instrument och detaljer från en operationssal i Västerås Sjukhus utvecklades en virtuell operationssal. Med autentiska kirurgiska instrument skapas en upplevelse som ligger nära verkligheten, och en viktig del i en stressfylld situation är att snabbt kunna identifiera det som efterfrågas under operationen. Den önskvärda effekten med erfarenhet och mängdträning från VR-miljö är att operationssjuksköterskor ska känna ökad kompetens, beredskap och trygghet.
På byBrick ser vi stor potential i att använda VR för utbildningsändamål. Baserat på våra erfarenheter från liknande projekt ser vi flera fördelar med tekniken. Lotta Lindberg, projektledare av flera Virtual Reality-projekt på byBrick ger några exempel:
Ökad flexibilitet och tillgänglighet
- Vi ser att en av de stora fördelarna med VR är möjligheten att träna i en digital miljö, vilket potentiellt kan minska behovet av att använda fysiska träningsmiljöer. Det kan ge större möjligheter till att träna när det passar enskilda individer.
Effektiv resursanvändning
- VR bidrar till att frigöra fysiska resurser, då utbildningen sker i en digital miljö istället för med verklig utrustning. För vissa typer av träning, särskilt där dyr och känslig utrustning används, kan VR komplettera traditionell utbildning och bidra till en mer kostnadseffektiv lösning på sikt.
En realistisk och pedagogisk upplevelse
- Vår erfarenhet är att VR-tekniken skapar engagerande och realistiska utbildningsscenarier. som kan bidra till ökat självförtroende hos användarna.
Ange dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss!